top of page

GBT - Guided Biofilm Therapy

GBT, je sustavno vođena terapija uklanjanja biofilma. Radi se o inovativna metoda za čišćenje zubi i oralnu higijenu primjenom suvremanih tehnologija AIRFLOW®, PERIOFLOW® i PIEZON®. Vođena terapija biofilmom sastoji se od protokola liječenja koji se temelje na individualnoj dijagnozi pacijenta i procjeni rizika kako bi se postigli optimalni rezultati. Tretman se provodi na najmanje invazivan način, uz najvišu razinu udobnosti, sigurnosti i učinkovitosti.

Cijelokupni GBT Tretman se vrši u 8 koraka koji smo Vam probali približiti  ovim interaktivnim sučeljem. 

Anchor 2
08 Recall VLD.png

8

07 Control VLD.png

7

01 Diagnose_w_Prob - V2_0.png

1

02 Disclose - V2.png

2

03 Motivate - Brosse - AIRFLOSS.png

3

06 Piezon.png

6

05 Perioflow VLD.png

5

04 AIRFLOW MAX.png

4

DR-205_rev_A-01_GBT Button_1.png

PROCJENA I KONTROLA INFEKCIJE

 • Mjerenje paradontnih džepova

 • Procjena tkiva i gingive

 • Kontrola implantata

DETEKCIJA BIOFILMA

 • Na zube se nanosi indikator biofolma 

 • Pacijentu se prezentiraju problematična područja koja se  ne četkaju ispravno

MOTIVACIJA 

 • Pacijentu se prikazuje ispravan način četkanja zubi

 • Edukacija i prezentacija ispravnog načina odstranjivanja biofilma. 

AIRFLOW® MAX

 • Uklanjanje biofilma, mrlja i ranog kamenca

 • Uklanjanje biofilma sa jezika i nepca

PERIOFLOW®

 • Čišćenje paradontnih džepova anti bakterijskim prahom AIRFLOW® PLUS prahom do dubine 9 mm

 • Ćišćenje područja oko implantata

PIEZON® PS

Čišćenje preostalog kamenca

 • Uklanjanje u područjima do 10 mm

 • Za područja preko 10mm pristupa se mini kiretaži

PROVJERA

Provjera da li je biofilm i kamenac uklonjen

 • Provjera karijesa

 • Zaštita fluorom 

ZDRAV PACIJENT = SRETAN PACIJENT

1

2

3

4

5

6

7

8

dentist-examines.webp

Procjena i kontrola zubi i zubnog mesa

Prvi korak u GBT terapiji jest da stomatolog obavi vizualni pregled usne šupljine i da se pacijentu detaljno pregledaju sve strukture i svi zubi. Stomatolog će u tom koraku koristiti stomatološku sondu i puhalicu. Valja napomenuti da je ovaj korak potpuno bezbolan. 

Procjena Zuba i Parodontnih Tkiva: Ovaj korak uključuje temeljitu inspekciju zubne cakline i detekciju ranih znakova erozije ili karijesa. Parodontna tkiva, koja uključuju desni, periodontalni ligament i alveolarnu kost, također se pažljivo pregledavaju radi znakova parodontitisa, upale ili recesije desni. Korištenjem posebnih dijagnostičkih alata, stomatolozi mogu otkriti bilo kakve abnormalnosti ili bolesti koje mogu utjecati na zdravlje usne šupljine.

Procjena Implantata i Periimplantatnih Tkiva: Slično kao i kod prirodnih zuba, implantati i okolna tkiva moraju biti pažljivo procijenjeni. To uključuje provjeru stabilnosti implantata, kao i pregled periimplantatnih tkiva za bilo kakve znakove upale ili infekcije. Periimplantitis, koji se manifestira kao upalna reakcija oko implantata, može dovesti do gubitka kosti i eventualnog neuspjeha implantata ako se ne liječi pravilno.

IMG_20230316_124454.webp

Edukacija, Motivacija

Ovisno u kojoj regiji i količini je detektiran bio film, pacijentu se prezentiraju svakodnevne tehnike čišćenja zubi i upoznaje sa rizicima loše oralne higijene , kroničnim oboljenjima i slično. 

Motivacija Pacijenata Kroz GBT Pristup: Jedan od ključnih aspekata GBT-a je motiviranje pacijenata da preuzmu aktivnu ulogu u očuvanju vlastitog oralnog zdravlja. Kroz GBT, pacijenti dobivaju neposredno iskustvo i vizualnu povratnu informaciju o stanju svojih usta, što ih potiče da se više posvete svojim oralnim higijenskim navikama. Individualizirani pristup koji GBT nudi omogućava pacijentima da razumiju specifične potrebe svojih usta i kako najbolje odgovoriti na te potrebe. Ova vrsta motivacije je ključna za ostvarivanje dugoročnih pozitivnih promjena u oralnom zdravlju.

Detalje o oralnoj higijeni možete proučiti na našem blogu o oralnoj higijeni. "Sve što trebate znati o oralnoj higijeni."

Detekcija biofilma

Detekcija biofilma je temeljni korak u procesu Vođene Terapije Biofilmom. Biofilm, koji se često ne može lako vidjeti golim okom, sastoji se od guste skupine bakterija koje se nalijepe na površine zubi i desni. U GBT pristupu, koristi se specijalna obojena otopina koja omogućava stomatolozima i dentalnim higijeničarima da precizno identificiraju područja akumulacije biofilma.

 

Ova otopina, kada se primijeni na zube, oboji biofilm u vidljivu boju, što olakšava njegovo ciljano uklanjanje. Ovaj korak ne samo da poboljšava učinkovitost tretmana, već također pomaže u edukaciji pacijenata o područjima koja zahtijevaju posebnu pažnju tijekom svakodnevnog čišćenja.

AIRFLOW Max with hand_0.png
 1. Inovativni Pristup u Dentalnoj Higijeni: AIRFLOW® MAX tehnologija označava revolucionarni korak u dentalnoj higijeni. Ova metoda kombinira zrak, vodu i specijalno formuliran prašak za nježno, ali temeljito uklanjanje biofilma, mrlja i zubnog kamenca. Ključna prednost ove tehnologije je sposobnost detaljnog čišćenja bez abrazivnog oštećenja, čime se čuva zubna caklina i promiče dugoročno zdravlje zuba.

 2. Povećanje Učinkovitosti i Komfora: AIRFLOW® MAX tehnologija se ističe svojom sposobnošću da poveže učinkovitost s udobnošću tijekom tretmana. Precizno usmjerena struja pod kontroliranim pritiskom omogućava uklanjanje naslaga i biofilma čak i s teško dostupnih mjesta u ustima. Ovo značajno smanjuje nelagodu pacijenata tijekom čišćenja, što je posebno važno za one s osjetljivim desnima ili za pacijente u oporavku nakon dentalnih zahvata.

 3. Primjena u Modernoj Dentalnoj Praksi: Svojom učinkovitošću i brzinom, AIRFLOW® MAX tehnologija sve više dobiva na popularnosti među dentalnim stručnjacima. Osim što je idealna za standardne procedure čišćenja, posebno je korisna u specijaliziranim tretmanima kao što su ortodoncija, implantologija i parodontologija. 

periomax.png

Jedan od izazova u dentalnom tretmanu je učinkovito uklanjanje biofilma iz parodontalnih džepova, posebno onih s dubinom između 4 i 9 mm. Vođena Terapija Biofilmom (GBT) koristi najsuvremeniju tehnologiju kako bi se suočila s ovim izazovom. Specijalizirani alati i tehnike, kao što su AIRFLOW® i ultrazvučni uređaji, omogućavaju nježno, ali temeljito čišćenje ovih dubokih džepova. Ova metoda je posebno učinkovita jer ne samo da uklanja vidljivi biofilm, već i onaj koji se nalazi ispod linije desni, pružajući temeljito čišćenje koje je ključno za prevenciju i liječenje parodontalnih bolesti. Više o biofilmu pročitajte na našem blogu o BioFilmu. 

PIEZON® PS

Preciznost u Parodontalnom Čišćenju: PIEZON® PS predstavlja napredni instrument unutar spektra GBT tehnologija, specijaliziran za precizno i nježno uklanjanje biofilma i kamenca iz parodontalnih džepova. Ovaj instrument koristi ultrazvučnu tehnologiju koja omogućuje kontrolirano i ciljano djelovanje, posebno u dubokim i osjetljivim područjima usne šupljine. Zahvaljujući svojoj specifičnoj konstrukciji i vrhovima prilagođenim za različite dubine parodontalnih džepova, PIEZON® PS omogućava dentalnim stručnjacima da učinkovito tretiraju parodontalne probleme, minimizirajući nelagodu pacijenta i štete na zubnom tkivu.

Integracija PIEZON® PS u GBT Protokol: Integracija PIEZON® PS tehnologije u GBT protokol predstavlja značajan napredak u parodontalnoj terapiji. Njegova sposobnost da uklanja biofilm i kamenac bez oštećenja okolnog mekog tkiva čini ovaj instrument iznimno vrijednim u liječenju parodontalnih bolesti. Osim što pruža veću preciznost i sigurnost, PIEZON® PS također doprinosi smanjenju vremena potrebnog za tretman, povećavajući učinkovitost i pacijentovu udobnost tijekom postupka. 

IMG_20230316_122626_edited.jpg

Provjera

Nakon odrađene terapije pacijentu se provjeravaju svi zubi da li su uklonjene sve nečistoće i sve pigmentacije. Sa pacijentom se obave poslijednje konzultacije koji postupci su dodatno potrebni da se odrade i da li je potreban još koji zahvat. Rezultat ove terapije garancija je da ćete svoje zube držati pod kontrolom od svih karijesa i drugih stomatoloških bolesti. 

zdrav-zivot.png

Zdravi zubi za cijeli život

Ako se pridržavate redovnog održavanja zubi, tretman AIRFLOW® često je dovoljan za uklanjanje biofilma i mladog kamenca. PIEZON® stoga ponekad nije potreban.
Uspostava redovitih termina je dobitna za pacijente. Za pacijente osigurava
dugotrajno poboljšanje zdravlja.  

GBT već ima brzo rastuću mrežu dentalnih stručnjaka i pacijenata.  

EMS
PREPORUČUJE:
Zdravi zubi odrasli i djeca svakih 6 mjeseci
Ortodoncija svaka 3 mjeseca
Parodontoza svaka 3-4 mjeseca
Trudnoća svaka 3 mjeseca
Gerijatrija svakih 3-6 mjeseci

Anchor 1

Započnite Put Prema Zdravijem Osmijehu Rezervirajte Vaš Termin za GBT
Terapiju !

Vielen Dank für Ihre Anmeldung, wir melden uns schnellstmöglich mit einem Termin bei Ihnen.

bottom of page