top of page
krvarenje-desni.jpg

Krvarenje zubnih desni

Većina pacijenata nije upoznata sa uzrocima krvarenja zubnih desni i dosta njih nezna kako riješiti taj problem. Priroda uzroka može biti višestruka i simpotmi mogu biti od blažeg krvarenja prilikom četkanja zubi do bolnih zagriza i upala. Jedan od najčešćih uzroka krvarenje je odstojeća plomba, to je plomba koja ne prati prirodnu strukturu zuba već je prilikom prethodnog postupka plomba "iscurila" van matrice i stvrdnula se u poziciji da iritira zubne desni. Jedan od postupaka korekcije takvih plombi u TreeDentu je izrada paradontoloških plombi koje anatomski prate projekciju  vašeg prirodnog zuba i ne iritiraju zubno meso. U nastavku ćete vidjeti primjer liječenja i konač

Opis slučaja

Sanacija dugogodišnje boli na zagriz  i krvarenje zuba s plombom nakon višeštrukih promjena plombi. Parodontološke plombe rješavaju taj slučaj.

 

Pacijent se javlja zbog dugogodišnje boli na zagriz i krvarenja oko zuba te osjeća da nešto nije u redu iako je već više puta promijenio plombu jer su simptomi ostali isti.

Često zbog dubokih plombi ispod zubnog mesa ili plombi koje su odstojeće (strše van okvira prirodnog zuba), hrapave plombe i plombe koje nemaju pravilnu kontaktnu točku(kontakt sa susjednim zubom) može uzrokovati upale, a time bolnost i krvarenje.

Bitno je  znati da ta upala dugoročno uzrokuje resorpciju (gubitak) kosti i stvaranje parodontnog džepa i time pojačavanje simptoma i jakost upale koja može završiti i antibiotikom.

Liječenje

maknuti uzrok izradom parodontološke plombe i organizam će zacijeliti upalu ako je upala manja.

Ukoliko se proširila i uzrokovala stvaranje parodontološkog džepa, tada je potrebna dodatna parodontološka obrada tog zuba.

Slika prikazuje stanje zaprimljenog pacijenta sa simptomima i pacijenta saniranog bez simptoma i povlačenje parodontološkog džepa.

Ovdje je uzrok bila odstojeća stršeća plomba.

U nastavku su prikazane stršeće plombe koje iritiraju zubno meso i koje su uzročnik gingivitisa na gornjim slikama, i paradontološke plombe izvučene iz projekcije zuba tako da prate projekciju prirodne strukture zuba.

Parodontoloska i odstojeca plomba.jpg
Paro plomba 2.jpg

Kontakt

Anina 14a

42000 Varaždin

Hrvatska

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

Vielen Dank für Ihre Anmeldung, wir melden uns schnellstmöglich mit einem Termin bei Ihnen.

bottom of page