top of page
Suche
  • AutorenbildTreeDent Official

Alles, was Sie über Zahnimplantate wissen müssen

Aktualisiert: 23. Jan. 2022



In diesem Blog stellen wir Ihnen die Themen vor:


Primjene zubnih implantata šire se globalno i u posljednja tri desetljeća to je najzanimljivije stomatološko područje. Bez obzira na to jeste li naslijedili „loše zube“ ili ste izgubili zube zbog traume, glavni cilj tretmana stomatološke implantacije je izbjegavanje bilo kakvih bezubih stanja. Krezubost danas nikako nije poželjna, što zbog zdravlja, što zbog društvenog statusa. Ono čemu se teži je holivudski osmijeh.

U nastavku zato objašnjavamo zašto biste se trebali odlučiti na ugradnju implantata te što sve morate znati prije negoli se odlučite na taj postupak.


Nedostatak zuba

Jeste li znali da nedostatak zuba može dovesti do daljnjih gubitaka zubi? On utječe na anatomiju okolnih zuba koji se primiču jedan prema drugome i dugoročno narušavaju zagriz te opću funkciju zubala. To može dovesti do daljnjih problema resorpcije kosti i doprinijeti novim komplikacijama ukoliko se pravovremeno ne riješi problem.

Zubni ili dentalni implantati danas su najmodernije rješenje. Mnogo je razloga zbog kojih se on vadi ili nedostaje, ali utjecaj na vaš život je uvijek isti. Utječe na ono što jedete, kako govorite, izgledate i kako se osjećate. Uz to, utječe i na vaše oralno zdravlje zbog slabljenja integriteta susjednih zuba, utjecaja na vašu prehranu i još mnogo toga.


Zašto biste se trebali odlučiti na ugradnju implantata?

Ako ste spremni na pozitivnu promjenu u svom životu, trebali biste razmotriti postavljanje zubnih implantata kao trajnu alternativu zubnim mostovima ili protezama. Oni usko oponašaju vaš prirodni korijen i daju vam osjećaj vaših prirodnih zubi.

Građeni su od titana te se ugrađuju u kost na mjestu gdje ste izgubili zub. Titanski dentalni implantati su biološki tolerantni, ne izazivaju alergijske reakcije i biokemijski su potpuno neutralni te ne gube niti ne mijenjaju svojstva jednom kada se ugrade u koštano tkivo.


Zbog čega dolazi do komplikacija?

Sama ugradnja implantata nije problematičan postupak i većina stomatologa se danas usmjerava i educira u tom području kako bi ponudili kompletnu uslugu u stomatološkoj ordinaciji. Najčešće komplikacije nastaju ako se ne poštuju protokoli i ako se u postupcima ne poštuju pravila struke, nego se kreće zaobilaznim rješenjima. Izbjegavanje komplikacija započinje planiranjem liječenja na temelju točnih predoperativnih anatomskih procjena i razumijevanja svih potencijalnih problema.



Klimavi implantati zbog loše izrade

Uzroci klimavog implantata najčešće su vezani uz nadogradnju koja imitira zub - abutment ili gornji (vanjski dio zuba). On može nepravilno sjesti na bazu, biti nedovoljno zategnut ili pak se jednostavno prelomiti. Razlozi ovakvim problemima su nestručni rad ili loša izrada. Ako je potrebno izraditi novi abutment, važno je znati podatke i proizvođača vašeg implantata koje dobivate kao potvrdu nakon njegove ugradnje pa se na temelju toga naručuju potrebne komponente.

Najbolje je uvijek ugrađivati implantate poznatih brendova s dugogodišnjom tradicijom. Tako sa sigurnošću znate da ćete i za deset godina imati dostupne sve komponente ako će vam zatrebati. Važno je napomenuti da svaki proizvođač ima svoje komponente i ključić kojim se otključava abutment na implantatu kako bi se radnje (popravci) mogli izvršiti.


Problemi zbog nedovoljno kostiju

Ponekad se javlja problem klimavih implantata i to je zato jer se od početka nije primijenila adekvatna terapija i to je najčešće što je zubni implantat nedovoljno srastao s kosti. Tu je potrebno napraviti hitan pregled CBCT-om, odnosno 3D skenerom, kako bi se ustvrdila adekvatna dentalna terapija.

Nerijetko takvi radovi završavaju vađenjima implantata, što je specijalistički zahvat oralne kirurgije. Nakon izvršenog zahvata vađenja implantata potrebno je ustanoviti nastalu štetu i adekvatni nedostatak popraviti augmentacijom kosti.

Pogrešna dentalna dijagnostika

Svaka ugradnja implantata trebala bi započeti kvalitetnom dijagnostikom u koju bi se uključila cjelokupna slika dentalnog stanja pacijenta, a ne samo regije zahvaćene područjem ugradnje. Dijagnostika uključuje obavezan 2D i 3D snimak i već u ovom dijelu dobar dio doktora griješi jer se neki stomatolozi odlučuju na postupak bez 3D CBCT snimka.

2D snimka samo je orijentacijska snimka za postavljanje dijagnoze i okvirnog plana terapije. Tek 3D snimkom možemo dobiti potpune informacije za plan terapije i krajnji rad. Tu možemo vidjeti pravi opseg upala, poziciju sinusa naspram budućeg implantata, kvalitetu i gustoću kostiju, položaj živaca, oblik i debljinu grebena gornje vilice ili donje čeljusti. Ove informacije doktoru omogućavaju kvalitetnije donošenje odluka o cjelokupnoj terapiji i temeljima za kasniju implantološku i protetsku terapiju.



Utjecaj susjednih zubi

Prije ugradnje također je bitno sanirati i susjedne zube, potencijalne upale oko korijena (periapikalne) ili pak upale tkiva (paradontne). Na taj se način smanjuje rizik upala i drugih komplikacija.

Ako su susjedni zubi zatvorili prostor potreban za implantat, potrebno ih je ortodontski pomaknuti nošenjem aparatića.


Ugradnja implantata kod nedostatka kosti

Implantati se ne smiju ugrađivati ako je koštani volumen smanjen zbog bezubosti, nošenja neodgovarajućih mobilnih protetskih nadomjestaka, traumatskog vađenja zuba i sličnog. Problem nastaje ako se ubrza s terapijom i krene odmah u implantaciju bez adekvatne augmentacije (nadogradnje) kosti. Rezultati takve terapije su upalni procesi i potencijalno odbacivanje implantata.



Ugradnja u neadekvatnim uvjetima

Sterilni uvjeti su preduvjet svih operacija. Ukoliko se ne vodi računa o sterilizaciji svakog predmeta koji je u kontaktu s osobljem, može doći do kroničnih upalnih procesa nakon ugradnje. Dentalne postupke potrebno je provoditi prema standardiziranim protokolima kako se niti jedan korak u pripremi i postavljanju ne bi stavio pod rizik.


Loš protetski rad

Kod rekonstrukcija zuba primjenjuju se različita rješenja ovisno o tome koliko zuba treba nadomjestiti. Ako nedostaje jedan zub radi se o jedinstvenom implantatu s krunicom, zubni most na implantatima u slučaju nedostatka više zuba ili proteza na implantatima u slučaju potpune bezubosti.

Kod jedinstvenih implantata problemi najčešće nastaju kad se zubna krunica nadogradi tako da se previše oslanja na susjedni zub zbog pogrešne procjene veličine pa se time ne ostavi dovoljno mjesta za kvalitetno čišćenje oko njega. Kod proteze na implantatima potrebno je dobro pripremiti greben na koji nasjeda proteza kako se ne bi ostavio prostor gdje ulazi hrana i razvijaju bakterije.


Dentalni centar Treedent Varaždin - ugradnja implantata po najvišim standardima

Nedostatak zuba može vam iscrpiti emocije i samopoštovanje te općenito smanjiti kvalitetu života. Dentalni centar Treedent u samom srcu Varaždina nudi usluge ugradnje implantata uz najmoderniju opremu te educirano i pouzdano osoblje. Kod nas možete obaviti svu potrebnu dijagnostiku, temeljitu analizu i zahvat kako biste otklonili uzrok komplikacija.

U našem centru surađujemo s tvrtkama koje imaju dugogodišnju tradiciju i priznatu kvalitetu. Na taj ćete način biti doživotno sigurni da su sve komponente dostupne, a čemu će posvjedočiti i potvrda te certifikat proizvođača.

Dentalni centar Treedent nudi osobama s područja Čakovca, Varaždina ali i onima koji su spremni posjetiti Varaždin, vrhunske i kvalitetne stomatološke usluge. Zubni implantati su tu kako bi vam zdravlje i stil života promijenili na bolje, stoga nam se obratite s povjerenjem i naručite svoj prelged!


37 Ansichten0 Kommentare
bottom of page